2016 top 3D nyomtatói

Sziasztok!

A 3ders.org közzétette a 2016-os listáját három kategória szerint, amivel – természetesen – nem értek egyet. Három kategóriát állított fel, nevezetesen: kevésbé drága, drága és húha. Nekem a kevésbé drága kategóriával van tapasztalatom, ezért csak ezeket érintem. Alább látjátok az oldal listáját, mellette pedig a véleményemet róluk. Ez a vélemény szándékosan rövid, mert konkrétumokat felelősséggel csak olyan nyomtatóról írhatok, amit már kipróbáltam. A lentiek tehát csak a véleményemet tükrözi, csak ez alapján ne vegyen senki nyomtatót! (Az árak nem tartalmazzák a szállítási díjat)

m3d-printerM3D Micro (349 dollár)

Olcsó, szép, saját filament dobbal. Igazán tetszetős darab. ABS-re nincs felkészítve gyárilag, és nagyon lassú. Olyan helyekre lehet releváns, ahol a nyomtató kinézete is fontos. Bemutatótermek, stb. Ha az esztétikumot nem nézem, a teljesítménye nem lenyűgöző.


davincijr10wXYZPrinting da Vinci Jr. 1.0w (399 dollár)

Népszerű darab, bár nem értem miért. Tipikus példája annak, hogy egy zárt design mennyire használhatatlanná tud tenni valamit hosszú távon. Csak a saját softjával hajlandó működni, ráadásul csak a saját – chipes – cartridge-jeiből fogadja el a filamentet. Teljesítménye nem rossz – megelőzi az egyel nagyobb kategóriás da Vinci-t is, véleményem szerint -, a zárt doboz biztonságos használatot is biztosít. Mivel elég macerás hozzá filamentet beszerezni kis hazánkban – konkrétan egy magyar forgalmazót sem tudok, bár lehet, hogy van -, ezért ez sem éri meg az árát.


Szétszedett nyomtatóRepRap Prusa i3 (369 dollár)

Konkrét termék itt nincs, pontosabban túl sok is van, ezért az ár csak közelítés 😉 Remek nyomtatók, nagyon pontosak és gyorsak… lehetnek. Minden attól függ, hogy mennyire vagy jó a szerelésben. Ha nincs rutinod benne, akkor bizony több időt fogsz eltölteni alkatrészpuzzle-lel, mint nyomtatással. Nekem van egy ilyen, de kezdő nyomtatónak még akkor sem ajánlom, ha jó vagy szerelésben, mert megöli a legkisebb sikerélményt is. Akármilyen jó készletet is választasz. Újabban találni olyan “kiteket”, amik részben összeszereltek – a Wanhao konkrétan két darabban van csak -, de az nem a tipikus RepRap már, ezért nem sorolnám ebbe a kategóriába.


Printrbot PlayPrintrBot Play 1505 (399 dollár)

Sokat vaciláltam azon, hogy ezt válasszam, vagy a Fabrikator Mini-t, mert mindkettő elég jó a maga kategóriájában. Nincs nagy nyomtatási tér, de a nyomtató robosztus, relatív kicsi, már-már hordozható (not by design) és meglepően strapabíró darab. Sokat trükközni, vagy fejleszteni nem lehet, de ebből a listából ezt tudom ajánlani azoknak, akit érdekel a dolog működése is, nem csak a nyomtatott darab.


UP-mini-bUP! Mini (599 dollár)

Ezzel a nyomtatóval nincs sok tapasztalatom, de a teljesítménye megelőzi a Play-ét. A zárt doboz biztonságos működést is ad, viszont így kevésbé tudod megfigyelni a részleteket, sokkal kevesebb tered van a változtatásra, javításra. Magyarországon nem tudom, ki foglalkozik a terjesztésével, de külföldön elég népszerű darab. Kezdő nyomtatónak talán ez a legjobb választás, mert megbízható, és biztonságos. Már amennyire egy ilyen eszköz biztonságos lehet 😉


roboandprint-r1plus-wrROBO R1 +Plus (799 dollár)

Ezt a nyomtatót még nem láttam élőben, de a leírások és videók alapján nincs nagyobb teljesítménye az UP! Mininél. Ráadásul nyitott, ami mostanában nem nagyon tetszik.

 

A fentiekben kereshetitek a nyomtatási tér méretének összehasonlítását, amit én a “teljesítménye kisebb|nagyobb” kifejezésbe sűrítettem. Azért tettem ezt, mert a nyomtató választáskor mindig minden paramétert mérlegelni kell. Tud-e ABS-t nyomtatni, de kisebb a nyomtatási tér, nem tud ABS-t, de jó nagy dolgokat tudok vele nyomtatni, stb. Ez mindig nehéz kérdés, és egy-egy nyomtató összehasonlításról oldalakat lehetne írni. Erre most nem vállalkoztam, ezért csak a felszínes véleményemet olvashatjátok.

Szintén nincsenek itt olyan nyomtatók, amiknek érdemes lenne szerepelniük. Ilyen például a sokat emlegetett Fabrikator Mini (a blogban olvashattok még róla), illetve a Kickstarteres Trium Delta, ami még nincs szállítás alatt, de ígéretesnek tűnik. Erről a kettőről folyamatosan hallani fogtok tőlem, a többiről kevésbé.

Ha kérdésetek van, a blog alatti kommentben nyugodtan tegyétek fel, és vagy válaszolok, vagy blogolok/videózok róla egyet.

M.

Kategória: 3D nyomtatás, Külvilág | A közvetlen link.